SBH - Yambol

Превключи на Desktop Вход

Изложба в град Ямбол
На 21 февруари (петък) в Арт галерия „Кирил Кръстев” ще се открие поредното традиционно издание на изложба „Рисунка”. Това е първата изложба за календарната година, която Представителството на СБХ – Ямбол организира. Въпреки некомерсиалният характер на творбите и относително малката група ямболски художници, която работи в този жанр на изобразителното  изкуство, изложба „Рисунката”, като артистичен формат остана на ямболската художествена сцена вече девета година. В такъв тип изложби може да се види творческата индивидуалност на определен автор в друга светлина и това винаги предизвиква интереса и любопитството на почитателите на изобразителното изкуство. Изложбата ще продължи до 13 март.

Последно обновена на Сряда, 19 Февруари 2020 11:32

Посещения: 132

КОЛЕДНА ИЗЛОЖБА

Уважаеми колеги, уважаеми приятели и гости на галерия „Кирил Кръстев“ днес сме се събрали, за да открием традиционната коледна изложба на групата на ямболските художници.
    Един такъв повод като коледните празници, които са символ на онова духовно общуване между хората, което издига над ежедневните условности както и обръщането навътре към себето на всеки един от нас и вглеждането в по-голямата карта на вътрешния духовен мир е чудесен повод за събиране и общуване с умозрителното, творческо-интуитивнoто и духовното равнище както на самите художници-творци, така и на всеки отделен човек, който умее да общува с изкуството и има нуждата да посещава това особено пространство на ума, което изгражда изкуството у всеки, който се докосне до него.
    Изложбата е традиционна, локална, представяща работата на всички колеги от града, които пожелаха да изложат своето изкуство, такова каквото ги тревожи, вдъхновява и може би удовлетворява вътрешното им пространство на духа и вече формирания им с годините на експерименти и опитности мисловен свят. Използвам израза „мисловен свят“, за да онагледя онази вътрешна стая на ума и сетивата, която художникът, а и всеки човек на изкуството съгражда, отглежда и възпитава у себе си, чрез работата си, която отнема години на търсене на духовното преживяване и общуване по невербален път, а именно по пътя на изкуството и със самата публика на изкуството, с онези, които избират да разбират и да говорят на този особен език.
    С подчертано символни репрезантативни функции днес са натоварени традиционните форми на изкуство, които символизират духа, раждането на духовното у човека и мистиката на религията като изначална точка на търсенето и намирането на отговори за екзистенцията от човека, а именно иконите, които са силно акцентирани в експозицията днес, представени от добре познатите и като почерк и като стил автори – Иван Пачев и Андон Балахуров.
    Може би като естествено продължение на атмосферата на духовността и умението да се пази вътрешна тишина се явяват и лаконичните и като заглавия и като колорит платна на Стефан Качаков, които също са своеобразен опит за навлизане в умозрителното и магичното чрез съзерцанието и статиката на внимателно изградената композиция, добре степенуваните детайли и режисираната светлина.
    Миниатюрни прозорци към  естетиката на лаконичните изразни средста и минималистичен регистър на цветовете са и работите на Кольо Костов – Рисунка I и Рисунка II.
    Много добре си комуникират помежду си картините на двама автори и като жанр и като тематична линия, това са Панайот Янков с „Тунджа край Ямбол“ и Петър Тепсизов с платното „Розариум II”.
    Йордан Трифонов се представя днес с рисунките „Северно момиче“ в смесена техника и извадка от цикъла рисунки „Страст“ чрез намесата на експресията и деформацията на фигурите.
    Изключително леки, но и по сценографски драматични и театрални са акварелите на Александрина Игнатова – „Карнавал II” и „Клоун с куче“, които намират общо експозиционно поле с платното „Кукери“ на Кольо Инджов, което впечатлява със запечатаната емоция от първичното движение и пластично изграждане на живописната тъкан.
    Впечатляващи и като заглавия и като символ на традиционната българска живопис са съчетаните със стари тъкани, но класически като техника работи на Боряна Чапърова, озаглавени „Ктиторски портрет“ и „Лице от друго време“, които са позиционирани в съседство с колажа на Павлина Сърбова – „Портрет“.
    Абстрактни, сетивни, провокиращи и играещи си с форма, асоциация и много фини стойности на цвета са картините на Диана Йорданова, озаглавени „Привечер“ и „Зимен пейзаж“.
    В изложбата още участват Коста Стоянов, Румен Малчев, Радостина Колева, Мария Кондова, Диляна Узунова, Александър Александров, Мария Христова, Цветелина Неделчева, Христо Николов, Нина Миндова, както и самата аз.
     Няма как  в рамките на експозето и условното представяне да се направи  обективен изкуствоведски анализ на всеки един от авторите, но е сигурно, че такъв е безкрайно нужен. Всеки един от тях заслужава адекватно внимание и поражда преживяване у всеки зрител.
    Това е силата на света на изкуството, да поражда дискусии, двуполюсни мнения, да прокарва идеи и идеологии, да предизвиква философски анализи и да провокира, даже и малко преди Коледа, в делник и в празник.
     Като страничен наблюдател и човек, който по един или друг начин е свързан по съдба точно в този момент с тази извадка на художниците на град Ямбол съм впечатлена от постоянството, желанието за общ език, колегиалност и добри отношения на професионално и чисто човешко ниво и от тази гледна точка мисля, че имаме повод да се поздравим, че и днес сме заедно, в този момент, че и днес съпреживяваме формите на изкуство, градим културен живот, било то и на локално ниво. Благодаря Ви !

                                                                                                                                                           ИНА ТРИФОНОВА

Последно обновена на Събота, 17 Декември 2016 17:04

Посещения: 1064

Последно обновена на Четвъртък, 20 Март 2014 13:32

Посещения: 1189
Текст на Росица Бакалова по повод изложба „Рисунката”
"Изложбата, под надслов, "Рисунката", вече се превръща в задължително събитие, на което се събираме през февруари. Миналата година имах честта да открия второто издание. Тази година пак ме поканиха. Явно не съм се изложила. И онези от вас, които бяха пак тук миналата година, може би се сещат за моите особено взискателни критерии, идващи от определянето ми за това - кой миже да рисува. Този, който едно време ми нарисуваше кон, значи е художник. Който не иска или не може...Абе...пак е художник, но под подозрение. Миналата година на рисунките нямаше нито един кон. Виждам,че и тази година сте последователни в нежеланието си да ми нарисувате кон. Но аз съм поет, а ние сме добри души и по презумпция прощаваме и няма да ви тормозя, а ще продължа по същество. Има една чудесна мисъл, която гласи, че жената е покана за щастие в живота на мъжа. Та, в този ред на мисли, приемам, че рисунката на даден художник, е много, много деликатна покана (за ценители) и ако я приемете, можете да надникнете в дълбокия творчески свят на една личност, на един художник. Рисунката е увертюра към едно пътуване. Недокрай познато, но именно затова примамливо. Рисунката ти намеква, подсказва. Можеш да научиш много от нея, да не говорим от серия рисунки..Тя, рисунката няма да ти каже всичко, но това ще те предизвика да си любопитен, да изследваш, да научиш, да предположиш как се е чувствал художникът в един миг. Миг, който няма да се повтори, но е там в рисунката. Рисунката те учи да си готов за плуване в дълбокото. Няма да ви говоря, че още древният човек е рисувал (това го изяснихме миналата година), нито ще ви занимавам с това (с) колко много неща можеш да рисуваш - .от молив до собствената си кръв.- На тази изложба можете да видите началото на 15 различни пътеки на 15 творци. Всяка пътека е талант. И ако успеете добре да разчетете знаците оставени по тези пътеки, може би ще останете очаровани, щe откриете големите пътешествия, каквито са творческите истории на тези 15 художници. Рисунката е покана, покана за щастието да откриеш голямото изкуство. Не я ли приемеш - губиш. Затова ви каня, приемете щастието да разгледате и оцените тази изложба. А другия път, моля, поне един кон.

Последно обновена на Понеделник, 10 Март 2014 15:43

Посещения: 1152

Юбилейна изложба "80 години Коста Стоянов"

Коста Стоянов е име, познато на няколко поколения творци и почитатели на изобразителното изкуство в Ямбол. Неговият жизнен и творчески път е свързан с този град и с развитието на изкуството и културата тук. Веднага след като се завръща от обучението си в Художествената академия, става член и съучредител на групата на художниците в Ямбол и оттогава свързва собствената си съдба с тази на ямболската културна действителност. Творчеството на Коста Стоянов може да бъде разделено на два основни периода – графичен и живописен. Преди години по повод друга юбилейна изложба на художника, неговият колега Тодор Ялъмов беше споделил мнението, че от „чист график“ Коста Стоянов вече може да бъде наречен „изчистен живописец“. Настоящата юбилейна изложба илюстрира тези думи. Тя има ретроспективен характер и е своеобразна творческа равносметка. Творбите могат да бъдат разграничени не само по видов признак – на живописни и графични, но и по образен – като реалистични и абстрактни. Графичните творби са изградени в няколко (графични) техники – литография, акватинта и смесена техника. Отличават се с лаконичност и обобщеност на изказа, без излишна бъбривост и детайлност. По отношение на сюжета се оформят две групи – пейзажи (природни и градски), от една страна, и няколко творби на фигури – изцяло женски персонажи, от друга. Една от графиките - „Метаморфоза“, правена през 1995 г., се отличава от другите по своя абстрактен, подчертано по-многоцветен, характер. Вероятно влияние за различния подход в графиката са оказали живописните търсения на художника. Живописните платна в по-голямата си цялост са абстрактни. В тях авторът търси естетиката на цветовите съчетания, които изграждат изящна живописна материя със сложни живописни комбинации. Изобразителната тъкан е силно фактурна, като тази фактурност на места носи белега на символа. Друг елемент, който се открива в живописта на Коста Стоянов, е линията, която не винаги е механично поставена, а е изградена чрез противопоставянето на отделните цветови полета. Тя създава усещането за граничност – смислова и композиционна, а в някои платна изобразява и „пулса“ на творбата. Най-новите платна на художника, централен акцент в експозицията, напомнят текстилни пана – живописната тъкан притежава вибрациите на текстилната тъкан. От друга страна самите формати създават алюзия за това. На Коста Стоянов пожелавам здраве и нови творчески проблеми, които да разрешава с неугасващия устрем на вечно търсещия творец!
Стойка Цингова

Последно обновена на Понеделник, 10 Март 2014 11:51

Посещения: 1275

Ямболски художници в Арт галерия "Кирил Кръстев" на откриването на изложба "Рисунка". От ляво надясно: Радостина Колева, Александрина Игнатова, Коста Стоянов, Трифон Леров, Атанас Караманов, Кети Кронева (фондохранител) Петър Тепсизов, Кольо Инджов, Румен Малчев и Петър Попов.

Последно обновена на Вторник, 19 Февруари 2013 12:06

Посещения: 1526

Изложба „Рисунка” открита на 13 февруари (петък) в Арт галерия „Кирил Кръстев” е първата за календарната година изложба организирана от Представителството на СБХ – Ямбол. Изложбата претърпява второ издание, като миналата година по това време беше първото и издание. Както миналата година, така и сега изложбата протича при засилен интерес, както от страна на почитателите на изобразителното изкуство така и от страна на художниците. Именно поради тази причина тенденцията е тази изложба да се превърне в традиционна такава. Изложбата „Рисунка” има почти некомерсиален характер, въпреки че творбите имат цени. Рисунки рядко се купуват, най-вече поради схващането, че рисунката е нещо, което е ембрионално; нещо, което е в проект; нещо, което е правено „на коляно”, „ в движение” и в него не е вложено достатъчно труд и енергия. Разбира се, рисунката има друга стойност. Тя разкрива духовните и творчески търсения на твореца. Рисунката е съкровена за художника, интимна и трудно споделима … Такива експозиции са рядкост. Изложбата ще продължи до 4 март 2013г.

Последно обновена на Понеделник, 18 Февруари 2013 16:27

Посещения: 1490

Породени мисли по повод картините на Даниел Дянков

Сътворяването на една творба е бил винаги съкровен, интимен процес, начинът на правене на една картина е творчески труд, плод на много мислене и отрицание, на един фин и пречистен синтез на мисли и варианти. И когато тези мисли добият някаква структура и форма /дори и в работен вариант/, те трябва да се реализират в материал – платно, дърво, хартия… Тук идва следващият етап на действието на отразяването, а именно: дух-материя-съзерцание. Мисля си, докато гледах картините на Даниел, че именно тази последователност на дух-материя-съзерцание го е провокирало да създаде нещата, които виждаме по стените. Казват, че художника рисува себе си, ако това е така, тези които не го познават ще могат да си изградят някаква представа за него. Картините, които показва могат да се определят като една синтетика, една пречистена друга реалност на човешката душа. Енигматичността на знака, деликатния цвят и полутон, структурата на ръчната хартия, премерения фин рисунък, отсъствие на сюжет и разказ – всичко това поднесено с много финес и мярка, и с много можене. Художник с подчертан стил и концепция, деликатен с естетиката на своите картини, разпознаваем и в същото време по човешки раним и сантиментален. Гледайки творбите му зрителя не остава равнодушен. Докосването до материята на картините, визуалното възприятие и естетическото удоволствие от видяното – това е първият контакт от философските внушения на художника към зрителя. Подредени в хронологична последователност, разнообразни като форма и материя, знаковите послания носят белега на духовна чистота и светлина, като в хайку стих – краткост и категоричност. Накрая, зрителя потъва в безкрая на видяното, потапя се в белотата на хартията, затаява дъх в невидимото за очите, отдалечава се вглъбен и замаян от необяснимото, което е видял…
ЦВЕТАН КАЗАНДЖИЕВ
23 НОЕМВРИ 2012 г.
Арт галерия „КИРИЛ КРЪСТЕВ” - ЯМБОЛ

Докосване до един особен свят

Поезията е особено състояние на духа. Отвежда ни към белоснежни върхове, дълбоки езера, натежали златни гроздове и зърна, уюта на закътания в тревите извор, разтоварващата приказка със стари приятели…и надеждата за светлите измерения на света. Всяка една книга носи своето очарование и изненада, а е и един прозорец към душевността на автора. Стихосбирката на Даниел Дянков „Между точката и тъгата” трудно може да остане незабелязана на шарения пазар на духовността… Тя е някак странна и особена. Има някаква специфична светлина и излъчване. Стиховете са лапидарни, неочаквани и дълбочинни. Те ни водят в един чувствен и богато нюансиран свят, напомнят на внезапни светкавици, притаени огньове, летни вечери, неочаквани обрати и много, много изящност и за ония подводни течения, за които ни говореше великия магьосник Антон Павлович Чехов. Тези изящни миниатюри ми напомнят за обичани творби от Геров и Далчев, от Лилиев и Иван Методиев. Може би битието на утвърден художник импулсира в Дянков допълнителна енергия, но тези миниатюри будят у нас наслада, интерес и изненада. Стихосбирката на Даниел Дянков включва 37 творби. Убеден съм, че ще ги прочетете на един дъх. И ще се върнете към някои от тях. Тези стихове имат особено излъчване, странни обрати и доставят наслада за сърцето, очите и умът… Като художник Д. Дянков има над 30 самостоятелни изложби в България, Швейцария и Германия. Обича да работи върху ръчно направената непалска хартия кахари, която се подготвя от монаси в манастири, разположени на 800 м. над морското равнище. Производството на кахари е с 1500-годишна традиция. От 1998 г. до днес Дянков работи с тази хартия… „Винаги съм искал да правя красиви неща и мисля, че това е връзката между двете реалности – реалността от улицата и реалността в ателието, в галерията. Художникът притежава някаква душевност, но ако успее да застане над реалността на улицата, това е висшата форма на изкуството”, убеден е той… Мисля, че тази изповед на художника е код към поетичните му творби… Прочетете: На моята Лора, На С.Б., Три сълзи, Една е чашата на Господ, Ябълки и тикви, Дъждът погали земята, На женския пазар продават сливи, Удоволствие е да ядем картофи, Тъжен мадригал, Пророкът като Сънчо идва всяка вечер, Обичам (стр.44) NB!, Не мога да кажа, че (стр. 48), Въобще !... и ще се убедите в това. Препоръчвам ви тази книга. Тя е различна, нюансирана и запомняща се. Прочетете я… И ще почувствате красивата симбиоза между Художника и Поета… На добър час на Даниел Дянков, в града-герой – Ямбол.
Тенко Тенев
Председател на Дружество на писателите в Ямбол
23 ноември 2012 г.
Галерия „Кирил Кръстев” - Ямбол
Уважаеми колеги,
Във връзка с предстоящата изложба-честване на "70 години от рождението на Георги Зайков - Зайо", Представителството на СБХ - Ямбол събира всякакъв вид информация за художника: фотоси, видеозаписи, документи и др. Благодарим предварително за съдействието.

Последно обновена на Петък, 23 Ноември 2012 15:34

Посещения: 3125

Прочети още: Информация

Copyright © SBH-Yambol | All rights reserved.

Горе Desktop версия